Mar 21, 2010

Semulajadi atau dibentuk?

Penulis akan menerangkan konsep demi konsep seperti motor servo dan saraf manusia terlebih dahulu sebelum membincangkan tajuk utama. Untuk bahagian motor servo robot, ia hanyalah sekadar analogi bagi membantu pemahaman pembaca terhadap bahagian seterusnya.

Motor servo robot (analogi)

Dalam badan robot terdapat sejenis alat yang dipanggil motor servo (English-servo motor) yang menghubungkan anggota badan robot dengan sistem kawalan pusat atau ‘otak’ robot. Alat ini ialah sejenis motor istimewa yang membolehkan robot melakukan hampir kesemua pergerakannya seperti berlari, berjalan, memegang objek dan menggerakkan kepala. Semakin kecil motor servo dan semakin banyak bilangannya dalam sebuah robot, semakin halus (English-intricate) dan rumit (English-complex) pergerakan yang boleh dilakukannya. Ini kerana motor servo yang banyak boleh menggerakkan banyak sendi dan motor servo yang kecil pula boleh melakukan pergerakan-pergerakan kecil seperti menggerakkan jari dan sebagainya.


Sebuah motor servo. (sumber: http://www.controleng.com/article/383005-QuickSilver_Controls_NEMA_23_servo_motor_has_improved_efficiency_power.php)


Sebuah sistem kawalan motor servo dalam robot.
(sumber: http://courses.csail.mit.edu/6.141/spring2008/pub/labs/VisualServo/docs/Carmen-Diagram.jpg)

Namun, memiliki motor servo yang banyak dan kecil sahaja tidak cukup. Arus elektrik antara sistem kawalan pusat (English-central control unit) mesti boleh saling bertukar dengan motor-motor servo yang kecil ini agar pergerakan yang rumit dan pelbagai dapat dilaksanakan.

Namun, satu masalah timbul. Motor-motor servo yang kecil sukar dilalui arus berbanding motor-motor servo yang besar. Ini kerana wayar-wayarnya lebih kecil dan menyebabkan rintangannya lebih tinggi. Oleh itu pergerakan besar lebih mudah dilakukan berbanding pergerakan halus.

Bagi membolehkan pergerakan rumit dan halus berlaku dengan mudah sebagaimana pergerakan besar, saluran wayar yang membawa arus elektrik ke motor-motor servo yang kecil mesti dikurangkan rintangannya.

Pelbagai cara dilakukan oleh jurutera robotik bagi mengurangkan rintangan dalam wayar, umpamanya dengan menggunakan mikrocip bagi mengurangkan komponen elektronik dan wayar pengalir. (Ini kerana komponen elektronik yang banyak menambahkan wayar dan seterusnya rintangan.)

Saraf manusia

Dalam badan manusia terdapat saraf iaitu sejenis jaringan (English-network) yang menghubungkan setiap anggota badan dengan satu pusat kawalan yang dipanggil otak. Saraf ialah sejenis anggota istimewa yang membolehkan manusia melakukan kesemua pergerakannya seperti berlari, berjalan, memegang objek, menggerakkan mulut dan menggerakkan kepala. Saraf manusia bermula dari otak, seterusnya saraf tunjang dalam tulang belakang, sehingga saraf separa besar dan sehingga sekecil-kecil saraf dalam jari. Seperti servo motor, semakin kecil dan banyak saraf dalam badan manusia, maka semakin rumit dan kecil pergerakan yang boleh dilakukannya.


Sel saraf atau neuron. (sumber:http://www2.cedarcrest.edu/academic/bio/hale/bioT_EID/lectures/tetanus-neuron.gif)


Jaringan sistem saraf manusia. (sumber: http://users.encs.concordia.ca/~ac/images/290px-Nervous_system_diagram.bmp)

Namun, memiliki saraf yang banyak dan kecil sahaja tidak cukup. Isyarat elektrik mesti dapat melalui saraf-saraf kecil ini agar ia dapat saling bertukar antara otak dengan anggota badan yang terhubungkan, seterusnya membolehkannya bergerak.

Namun satu masalah timbul. Saraf yang kecil sukar dilalui arus berbanding saraf yang besar. (rujuk analogi robot di atas). Ini kerana salurannya lebih kecil dan sempit. Oleh itu pergerakan besar anggota badan adalah lebih mudah berbanding pergerakan kecil.

Bagi membolehkan pergerakan kecil berlaku dengan mudah, maka saluran saraf kecil mesti ‘dibersihkan’ dari rintangan terhadap pergerakan arus.

Bagaimanakah caranya? Iaitu dengan latihan berterusan. Apabila bahagian tersebut menerima pergerakan yang kerap dan berterusan, isyarat elektrik akan kerap melalui saraf kecil di situ. Hasilnya, saraf kecil menjadi peka dan arus dapat melaluinya dengan mudah.

Beza saraf manusia dengan bahan pengalir arus dalam robot ialah saraf manusia memerlukan kepada latihan berterusan bagi mengurangkan ‘rintangan’, sementara robot pula memerlukan litar yang kurang rintangan seperti litar bersepadu.

Namun mekanismenya adalah sama. Apabila seseorang individu melakukan latihan berterusan dan kerap, sel-sel saraf kecil yang dilalui oleh arus elektrik akan saling merapat dan mengukuh di antara satu sama lain, lalu menutup sebarang celahan di antaranya yang mana celahan ini menyebabkan rintangan terhadap arus elektrik. Dari itu, kepekaannya meningkat dan pertukaran arus elektrik melaluinya menjadi lebih pantas.

Dalam dunia robotik pula, dengan menggunakan litar bersepadu, komponen-komponen elektronik dalam badan robot menjadi lebih rapat dan menyingkirkan sebarang celahan atau jarak yang mana jarak atau celahan ini sebenarnya menambahkan rintangan terhadap arus elektrik. Jarak ini juga mewakili wayar pengalir, yang mana dengan menggunakan litar bersepadu, wayar pengalir sama sekali dibuang. Dari itu, kepekaan robot meningkat dan pertukaran arus elektrik dengan motor-motor servo kecil menjadi lebih pantas.

Kesemua ini adalah HIPOTESIS penulis mengenai bagaimana kemahiran fizikal terbentuk.

Implikasi daripada hipotesis

Apakah kemahiran? Kemahiran ialah kebolehan memperhalusi atau mengkhusus pergerakan dan pemikiran.(bandingkan dengan artikel penulis sebelum ini: http://eigenzone.blogspot.com/2009/11/skala-dan-kesan-akibat-daripada.html)

Dengan kata lain, kemahiran ialah kebolehan melakukan suatu perkara secara spesifik. Contohnya, kebolehan menari. Semua manusia boleh menggerakkan tangan, badan dan kaki, tetapi menari adalah sejenis pergerakan yang lebih halus (seni). Begitu juga dengan kebolehan seni mempertahankan diri. Semua manusia boleh menendang, menumbuk, tetapi SENI mempertahankan diri adalah pergerakan yang lebih kemas, halus dan terperinci. Setiap inci anggota badan ada peranannya tersendiri dan setiap darinya dimanfaatkan dalam seni ini demi mempertahankan diri dan menumpaskan lawan. Oleh itu kemahiran amat berkait rapat dengan kepekaan saraf-saraf kecilan.

Apabila manusia melakukan gerakan, isyarat elektrik akan berulang-alik dari otak ke anggota badan yang terlibat. Sebagai contoh, jika seorang bermain bola, isyarat elektrik akan berulang alik dari otak ke saraf-saraf dalam kaki.

Menggunakan hipotesis penulis sebelumnya, jika bermain bola kerap dilakukan, maka saraf-saraf kecil dalam kaki akan menjadi PEKA, seterusnya pertukaran isyarat elektrik antara kaki dan otak menjadi licin dan pantas. Pergerakan kaki menjadi lebih kemas dan tidak keras ketika menggelecek bola. Dari itu, peribahasa ‘kaki bangku’ ada rasionalnya bagi menggambarkan seseorang yang tidak pandai bermain bola.

Terdapat pelbagai lagi contoh; seperti menaip, bermain piano, menari, dan sebagainya. Dalam kes bermain piano sebagai contoh, isyarat elektrik akan kerap berulang alik dari tangan ke otak. Ketika mula bermain, melakukan pergerakan jari yang rumit adalah amat sukar. Namun selepas latihan kerap, pergerakan menjadi semakin mudah kerana saraf-saraf kecilan dalam jari menjadi lebih peka dan rintangan arus elektrik yang berulang alik melaluinya berkurang.

Aplikasi dalam peningkatan daya kognitif

Kognitif (English-cognitive) adalah kemahiran berfikir seperti meneliti, menghubungkait dan mengingat. Semua kemahiran ini bergantung kepada keadaan saraf-saraf kecilan dalam otak yang dipanggil neuron.

Jika seorang budak dilatih berfikir dengan pemikiran kritikal di awal usianya, isyarat elektrik akan kerap melalui saraf-saraf dalam otak. Akibatnya, saraf-saraf kecil dalam otak akan dilalui juga. Saraf-saraf kecil yang dipanggil neuron ini menghubungkan satu bahagian otak dengan bahagian-bahagian yang lain. Oleh sebab ia dilalui isyarat elektrik, maka ia dapat berfungsi dengan baik dan seterusnya mengukuhkan jalinan antara bahagian-bahagian otak.

Apabila keadaan ini berlaku, satu bahagian otak dapat berkomunikasi dengan satu bahagian otak yang lain dengan pantas. Oleh sebab manusia menyimpan setiap maklumat dalam setiap bahagian otak yang tertentu, maka jika setiap bahagian yang terpisah ini berkomunikasi dengan lancar, idea baru dapat dihasilkan secara menghubungkait pengetahuan baru dengan pengetahuan lama.

Dengan menggunakan fakta yang sama (manusia menyimpan setiap maklumat dalam setiap bahagian otak yang tertentu) maka jika kita kerap menghafal atau mengingat sesuatu, banyaklah bahagian-bahagian baru otak yang akan dibuka dan dilalui darah. Oleh itu, jika mengingat dengan menggunakan teknik seperti penceritaan, mneumonik( ringkasan) dan perkaitan antara fakta-fakta yang ingin diingati, maka kadar mengingat dan hafalan akan menjadi lebih pantas.

Ini kerana dengan menggunakan teknik sebegini, kita sebenarnya sedang membina ‘jambatan’ atau membuka laluan neuron yang baru bagi menghubungkan bahagian-bahagian otak yang berlainan, kerana teknik ini melibatkan penghubungkaitan antara satu fakta dengan satu fakta yang lain yang tersimpan dalam bahagian-bahagian otak yang berlainan.

Semulajadi lawan dibentuk. (English-nature versus nurture)

Kesemua penerangan penulis di atas menerangkan mengapa sebahagian saintis menekankan bahawa kemahiran manusia adalah dibentuk bukan semulajadi. Penerangan penulis di atas tidak membuktikannya kerana ia hanya sekadar hipotesis penulis berasaskan pemerhatian dan sedikit pembacaan. Namun terdapat beberapa kes di mana kemahiran manusia benar-benar berjaya digilap setelah menerima didikan yang betul.

Salah satu dari kes tersebut ialah kes Laszlo Polgar yang berjaya membentuk ketiga-tiga anak perempuannya menjadi pemain catur profesional ketika usia mereka masih kanak-kanak. Laszlo sendiri yang hanya merupakan pemain catur yang tidak kurang hebatnya dikalahkan oleh salah seorang anaknya yang ketika itu berumur lima tahun.

Selain itu, sistem OPOL (One Parent One Language) juga diperkenalkan dengan mempercayai bahawa seorang kanak-kanak boleh bertutur dalam dua bahasa sekiranya dia dilatih sejak umur bayi. Sistem ini popular di kalangan ibu bapa yang berlainan bahasa ibunda dan telah terbukti berjaya menghasilkan kanak-kanak dwibahasa.
(keterangan lanjut mengenai OPOL di sini)

Berdasarkan hipotesis penulis pada bahagian sebelumnya, dan fakta-fakta saintifik yang membuktikannya, penulis secara peribadi bersetuju bahawa kemahiran adalah dibentuk.

Tetapi itu tidak bermakna penulis menolak bahawa kemahiran adalah semulajadi. Jika seorang individu memiliki kemahiran semulajadi yang tinggi dalam sesuatu perkara, maka latihan membentuk kemahiran tersebut akan memakan masa yang singkat. Jika seorang individu memiliki kemahiran semulajadi yang rendah dalam sesuatu perkara, maka pembentukannya akan memakan masa yang lama. Oleh itu peranan semulajadi hanyalah dalam aspek masa sahaja, dan kemahiran boleh dibentuk walau apapun tahap awalnya pada seseorang individu secara semulajadi.

Oleh itu, pada pandangan penulis, debat ‘nature versus nurture’ yang hangat dalam kalangan cendekiawan adalah tidak relevan. Terlalu condong kepada salah satu daripadanya akan membawa kesan negatif terhadap iman sebagai seorang Muslim khususnya. Sebagai contoh, jika terlalu menyebelahi ‘nature’, maka kita hanya berserah kepada takdir dan hanya mampu berkata ‘oh, aku memang semulajadi dilahirkan bodoh, aku dilahirkan tidak pandai’ … . Ini bertentangan dengan Islam yang menegaskan agar kita berusaha dan tidak berserah sahaja kepada nasib. Jika terlalu menyebelahi ‘nurture’ pula, boleh membawa kepada penafian peranan Tuhan dalam membentuk takdir manusia. Ini bertentangan dengan rukun Iman keenam di mana seorang Muslim wajib beriman kepada qadar baik dan buruk. Debat ‘nature versus nurture’ tidak lain hanyalah debat di antara golongan saintis Darwinisme dan anti-Darwinisme. Jika mereka tidak condong kepada salah satu dari dua konsep tersebut, mereka sudah pasti tidak akan berdebat.

Kesimpulan

Berdasarkan hipotesis penulis mengenai saraf (hipotesis masih belum dibuktikan) dan fakta-fakta saintifik (sudah dibuktikan), penulis bersetuju bahawa kemahiran adalah dibentuk namun tidak menafikan pengaruh semulajadi ke atas masa yang diambil untuk proses pembentukan berlaku.

“Practice makes perfect”

***Artikel ini ditulis dengan hipotesis yang belum terbukti tetapi meyakinkan, dan fakta yang sudah terbukti jelas kebenarannya. Kesemuanya penulis himpunkan bertujuan memberi sedikit dorongan kepada sesiapa sahaja pembaca yang sedang berusaha untuk berjaya dalam bidang yang diceburi tetapi tidak yakin dengan kebolehan diri.

No comments:

Post a Comment

Kini, Anon dan Anonimah pun boleh mengomen...